„Ако не можете да нахраните стотина луѓе, тогаш нахранете барем еден човек.“ – Мајка ТерезаДеновиве Скопје се соочува со голем предизвик… Онаков, каков што немало многу години наназад. Се’ се случи многу брзо, сосема неочекувано. За само малку повеќе од два часа, 800 громови се насочија токму кон котлината каде што лежи нашиот главен град. За кратко, силен дожд придружуван со ветер предизвика штети од невидени размери во Стајковци, Ченто, Смилковци, Инџиково, Страчинци, Арачиново и други населени места. За жал, имаше и жртви..

Само ден потоа, беше јасно дека жителите на овие места не можат сами да излезат на крај со оваа голема непогода. Нивните домови се поплавени, имотот и посевите сосема уништени, добитокот угинат. Некои од нив изгубија се’ она што спечалиле во текот на својот живот.

13886977_1760828814162102_402611973141399831_n

13892276_1760828797495437_6008708260105201994_n

13938559_1760828890828761_4063116933320765364_n

14040144_1760828857495431_5782309379106213207_n

Тимот на АДРА Македонија, заедно со тимот на Вистински дела на љубезност ја препозна потребата за укажување на помош на овие семејства. Затоа, во соработка со менаџментот на CAPITOL Mall беше експерсно отворен пункт за собирање на храна, средства за одржување на хигиена, и се’ она што граѓаните сакаат да донираат со цел да им се помогне на семејствата кои силното невреме ги остави во крајно незавидна положба.

Граѓаните пак, својата хуманост ја покажуваат секојдневно и несебично, донирајќи се’ она што сметаат дека е потребно за да им се укаже помош и поддршка на загрозените семејства.

13938489_1760825657495751_6809485323077907554_n

13903268_1759597127618604_6515069503610129250_n

13900095_1760825590829091_6069394664794713651_n

14034774_1763250823919901_7686638352500593705_n

13924823_1763250807253236_791206786042987301_n

14089233_1763250820586568_6404819786049257106_n

Им изразуваме голема благодарност на сите оние кои не’ поддржуваат овие неколку дена и со свој придонес ни даваат уште поголем елан да продолжиме посветено да работиме и помагаме на оние на кои им е најпотребно.